ORDIN IDENTIFICARE SI INREGISTRARE A CAINILOR CU STAPAN

Avatar utilizator
Claudia Cazacu
veteran
veteran
Mesaje: 665
Membru din: Vin Apr 30, 2010 7:28 pm
Localitate: Arad
Contact:

ORDIN IDENTIFICARE SI INREGISTRARE A CAINILOR CU STAPAN

Mesaj de Claudia Cazacu »

Identificarea si inregistrarea cainilor cu stapan

Ordinul pentru aprobarea normelor privind identificarea si inregistrarea cainilor cu stapan a fost transmis, in data de 8 ianuarie catre Monitorul Oficial al Romaniei, in vederea publicarii de catre ANSVSA.

Ordinul va intra in vigoare in termen de 60 de zile de la data publicarii.

In Ordinul mentionat sunt prevazute obligativitatea proprietarilor de a-si identifica si inregistra cainii si modul de functionare si de gestionare a Registrului de Evidenta a Cainilor cu Stapan.

Sunt stabilite prin actul normativ modalitatile prin care se realizeaza:

identificarea individuala si inregistrarea fiecarui caine si a evenimentelor din viata acestuia, a proprietarului animalului, inregistrarea informatiilor veterinare si scoaterea din evidenta in cazul mortii;
inregistrarea utilizatorilor, identificatorilor si operatorilor Registrului de Evidenta a Cainilor cu Stapan.
Astfel, cainii cu stapan vor putea circula pe teritoriul Romaniei, doar insotiti de proprietari si de carnetul de sanatate, care atesta identificarea si inregistrarea animalului in Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan, precum si actiunilor sanitare veterinare efectuate.

Cainii se identifica si se inregistreaza cu respectarea urmatoarelor termene:

a)cainii nou nascuti cu proprietar - in termen de maxim 90 de zile de la fatare, dar in orice caz inainte de vanzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea in spatii publice a acestora;

b)cainii adulti cu proprietar – pana la data de 1 ianuarie 2015 si in orice caz inainte de vanzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea in spatii publice a acestora si cel mai tarziu inaintea vaccinarii contra rabiei;

c)cainii proveniti din adaposturile publice – in momentul adoptiei, inainte de a parasi adapostul;

d)inregistrarea in Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan a cainilor identificati se realizeaza odata cu microciparea si eliberarea carnetului de sanatate, in cazul prezentarii proprietarilor la sediul operatorilor Registrului de Evidenta a Cainilor cu Stapan (cabinete veterinare), respectiv in maxim 5 zile de la implantarea microcipului, in cazul deplasarii medicului veterinar la sediul proprietarului sau in cazul in care, din motive tehnice, nu a fost posibila inregistrarea in RECS.

Cainii identificati inainte de data intrarii in vigoare a acestui act normativ cu un microcip care nu corespunde standardelor ISO 11784 sau 11785, vor fi identificati, inregistrati si se vor emite noi carnete de sanatate, conform prezentelor norme.

Pentru inregistrarea cainilor, proprietarii vor prezenta medicilor veterinari, operatori ai Registrului de Evidenta al Cainilor fara Stapan, documentele si informatiile de identificare necesare si vor solicita identificarea electronica cu microcip aprobat de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

Proprietarii de caini au obligatia de a notifica medicului veterinar de libera practica, operator al Registrului de Evidenta al Cainilor fara Stapan, in termen de 7 zile de la producerea lor, evenimentele referitoare la animal: vanzare, cumparare, pierdere, disparitie, furt, donatie, moarte.

Proiectul acestui Ordin poate fi consultat pe pagina de web a ANSVSA la:

http://www.ansvsa.ro/documente/admin/No ... 7928ro.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

sau poate fi descarcat de pe website-ul nostru, din sectiunea attachments de mai jos:

{JLinkedShare href=http://www.veterinarul.ro/legislatie/le ... -cu-stapan counter=no_count}{JFBCLike layout=standard show_faces=1 show_send_button=1 width=250 action=like font=arial colorscheme=light href=http://www.veterinarul.ro/legislatie/le ... -cu-stapan}
{JFBCComments href=http://www.veterinarul.ro/legislatie/le ... -cu-stapan width=450 num_posts=10 colorscheme=light order_by=reverse_time}
Fişiere ataşate

[Extensia pdf a fost dezactivată şi nu mai poate fi afişată.]

„Câinele este singura fiinţă de pe Pământ care îşi iubeşte stăpânul mai mult decât pe el însuşi”
Josh Billings
Avatar utilizator
Claudia Cazacu
veteran
veteran
Mesaje: 665
Membru din: Vin Apr 30, 2010 7:28 pm
Localitate: Arad
Contact:

Re: ORDIN IDENTIFICARE SI INREGISTRARE A CAINILOR CU STAPAN

Mesaj de Claudia Cazacu »

INFORMARE
privind identificarea si inregistrarea cainilor cu stapan.


Art..133 alin(1) din Legea nr.258/2013 pentru modificarea si completarea OUG nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, prevede: “Proprietarii, deţinătorii temporari ai câinilor, persoane fizice şi persoane juridice de drept public sau de drept privat, adăposturile publice şi ale asociaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor care dau spre revendicare şi adopţie câini au obligaţia să îi înregistreze în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân”.

La art.133 alin(4) din legea menionată, se stipulează: „Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân este gestionat de către Colegiul Medicilor Veterinari” .
Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân este o baza de date si informatii pe suport electronic. Inregistrarea datelor si informatiilor legate de proprietari sau deţinătorii temporari ai câinilor, persoane fizice şi persoane juridice, caini, vaccinarea antirabica, tratamentele antiparazitare, sterilizare- va fi efectuata de catre medicii veterinari de libera practica care isi desfasoara activitatea in cadrul unitatilor de asistenta medicala veterinara (cabinete veterinare, clinici veterinare, spitale veterinare si clinici universitare).

Prin urmare, proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor, persoane fizice şi persoane juridice, se vor adresa unitatilor medicale veterinare de asistenta mentionate anterior si nu Colegiului Medicilor Veterinari

Conform art.133 alin(5): „Identificarea câinilor cu stăpân este obligatorie şi se suportă de către aparţinător”.
In conformitate cu prevederile Art.III, alin.(2): „Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor va emite norme privind identificarea si inregistrarea cainilor cu stapan, in termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi”.

Normele privind identificarea si inregistrarea cainilor cu stapan vor fi publicate in curand in Monitorul Oficial al Romaniei si vor intra in vigoare la 60 de zile de la data publicarii.

Pana la data intrarii in vigoare a normele privind identificarea si inregistrarea cainilor cu stapan nu se fac inregistrari in registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân.
Pe durata celor 60 de zile de la data publicarii se va dezvolta baza de date conform cerintelor din norme, vor fi inregistrate unitatile medicale veterinare ca utilizatori RECS, vor fi inregistrati medicii veterinari ca identificatori si operatori RECS, vor fi instruiti medicii veterinari, va fi informat publicul cu privire la pasii ce trebuie urmati.

Colegiul Medicilor Veterinari recomanda ca, pana la data intrarii in vigoare a normelor mentionate, sa fie identificati prin microcipare doar caini care parasesc teritoriul Romaniei si au nevoie de pasaport.

Daca totusi proprietarii/detinatorii de caini opteaza pentru indentificare cainilor, inainte de intrarea in vigoare a normelor, se va proceda ca si pana in prezent, urmand ca inregistrarea datelor si informatiilor in Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân sa se efectueze de catre medicul veterinar, dupa intrarea in vigoare a normelor.

Proprietarii, deţinătorii temporari ai câinilor, persoane fizice şi persoane juridice au posibilitatea identificarii si inregistrarii Registrul de evidenţă a câinilor cu stapan pana la 01.01.2015, dar inainte de efectuarea vaccinarii antirabice sau de vanzare, donatie etc.

Prin urmare, exista timp suficient pentru ca actiunea de identificare si inregistrare a cainilor sa se desfasoare coerent si in bune conditii, iar proprietarii/detinatorii de caini nu trebuie sa intre in panica.

PENTRU MAI MULTE INFORMATII CONSULTATI URMATORUL LINK :

http://www.cmvro.ro/" onclick="window.open(this.href);return false;
„Câinele este singura fiinţă de pe Pământ care îşi iubeşte stăpânul mai mult decât pe el însuşi”
Josh Billings
Avatar utilizator
Claudia Cazacu
veteran
veteran
Mesaje: 665
Membru din: Vin Apr 30, 2010 7:28 pm
Localitate: Arad
Contact:

Re: ORDIN IDENTIFICARE SI INREGISTRARE A CAINILOR CU STAPAN

Mesaj de Claudia Cazacu »

http://www.veterinarul.ro/legislatie/le ... -cu-stapan" onclick="window.open(this.href);return false;
„Câinele este singura fiinţă de pe Pământ care îşi iubeşte stăpânul mai mult decât pe el însuşi”
Josh Billings
Avatar utilizator
Claudia Cazacu
veteran
veteran
Mesaje: 665
Membru din: Vin Apr 30, 2010 7:28 pm
Localitate: Arad
Contact:

Re: ORDIN IDENTIFICARE SI INREGISTRARE A CAINILOR CU STAPAN

Mesaj de Claudia Cazacu »

Foarte important - pentru toti crescatorii - membri ACHR (proprietarii femelelor de rasa cu pedigree ce au fatat):

"COMUNICAT COR - ACHR:

Prin intrarea în vigoare, începând cu data de 15.03.2014, a Ordinului ANSVSA nr. 1/07.01.2014, în activitatea COR intervin următoarele modificări:

- Toate declarațiile de montă și fătare (DMF) trimise de Asociațiile și Cluburile Teritoriale în vederea obținerii certificatelor de origine vor fi însoțite obligatoriu de numerele de microcipuri alocate cațeilor de către un medic veterinar autorizat ca operator RECS (Registrul de Evidență a Câinilor cu stăpân);
- COR nu mai are permisiunea să aloce microcipuri;
- Declarațiile de montă și fătare trimise fără microciparea puilor vor fi returnate pe cheltuiala Asociațiilor teritoriale și Cluburilor de rasa;
- Declarațiile de montă și fătare intrate la COR până la data de 01.04.2014 vor fi returnate Asociațiilor teritoriale și Cluburilor de rasa pe cheltuiala A.Ch.R., urmând a fi retrimise COR-ului după microciparea puilor;
- Vă reamintim că termenul limită de declarare a unui cuib la COR este de 90 de zile de la fătare;
- Conform Ordinului ANSVSA 1/07.01.2014 toți câinii născuți după dată de 15.03.2014 trebuie microcipați în maxim 90 de zile de la fătare sau înainte de înstrăinea acestora;
- Este în interesul crescătorilor să facă microciparea puilor cât mai repede de la fătare, pentru a se putea încadra atât în prevederile Ordinului ANSVSA cât și a Regulamentului Cărții de Origine Române;
- Vă rugăm să informați toți membrii Asociației sau Clubului dumneavoastră despre aceste modificări pentru a asigura un circuit cursiv al certificatelor de origine și respectarea prevederilor legale în vigoare și a regulamentelor A.Ch.R..


Coordonator COR,
Daniela Radu"
„Câinele este singura fiinţă de pe Pământ care îşi iubeşte stăpânul mai mult decât pe el însuşi”
Josh Billings
Scrie răspuns