background
umbra

ARTICOLE - CIOBANESC ROMANESC CARPATIN

Cum arata ciobanescul carpatin?

Autor: Dr. Horatiu Stan

ciobanesc carpatin

Conform standardului aprobat de Federaţia Chinologică Internaţională No 350 / 13.07.2005, Ciobănescul Românesc Carpatin este un câine de tip lupoid, a cărui culoare este "nisipiu-cărbunoasă (lupie), cu nuanţe diferite, adesea mai deschise pe părţile laterale şi mai închise deasupra trunchiului sau nisipiu-cărbunoasă (lupie) cu pete albe, de preferinţă nu foarte întinse".

Ce înseamnă "câine de tip lupoid"? Asemănător lupului sau, dacă vreţi, asemănător ca tip binecunoscutului ciobănesc german. Ciobănescul Românesc Carpatin este un câine dinamic, care are lungimea botului aproximativ egală cu cea a craniului, stopul moderat, buzele bine aplicate, cu comisura bine închisă. Ochii sunt migdalaţi, uşor oblici, iar urechea triunghiulară, uşor rotunjită la vârf. Coada poate fi purtată ridicată depăşind nivelul spatelui, dar nu este culcată şi nici rulată pe spate. Pe secţiune, osatura membrelor este ovală.

Există şi alt tip de câine? Da, şi anume câinele de tip molosoid. Acesta este excelent reprezentat de rasa Saint-Bernard. De această dată, câinele este mai puternic, dar şi mai greoi, botul având jumătate din lungimea craniului. Stopul este accentuat, buza superioară coboară peste maxilarul inferior, iar cea inferioară este răsfrântă. Ochii sunt rotunzi, iar urechea rotunjită evident la vârf. Coada este frecvent rulată pe spate. Osatura membrelor este rotundă pe secţiune, iar angulaţiile sunt deschise, membrele posterioare apărând drepte.

Având în minte aceste date, ne va fi ceva mai uşor să deosebim un Ciobănesc Românesc Carpatin de un cau­cazian, câine de tip molosoid. Carpatinul are o talie ceva mai mică (aproximativ 70 cm la greaban) şi o greutate în raport cu aceasta, dând impresia unui câine puternic, dar nu greoi.

Ce înseamnă "câine de tip lupoid"? Asemănător lupului sau dacă vreţi, asemănător ca tip binecunoscutului ciobănesc german. Ciobănescul Românesc Carpatin este un câine dinamic, care are lungimea botului aproximativ egală cu cea a craniului, stopul moderat, buzele bine aplicate, cu comisura bine închisă.umbraimag