background
umbra

ARTICOLE - CIOBANESC ROMANESC CARPATIN

Dresajul… si Ciobanescul Romanesc Carpatin

carpatin_dresaj Carpatin la dresaj.

Horaţiu Stan: Domnule Ciprian Cordoş, sunteţi unul din cei mai cunoscuţi dresori de câini din România, apreciat în mod deosebit de proprietarii câinilor pregătiţi de dumneavoastră, dar şi la nivelul Clubului de Dresaj Canin România. De când această pasiune?
Ciprian Cordoş: Mă ocup cu asiduitate de dresajul canin de aproape 10 ani. Sunt membru fondator al Clubului de Dresaj Canin, instructor de specialitate atestat de Asociaţia Chinologică Română, atentator specialist IPO, atentator mondioring. Dar aceştia sunt termeni tehnici...

– HS: Ce ne puteţi spune despre Ciobănescul Românesc Carpatin ?
– CC: Hm… Este un câine frumos, robust, rezistent la efort, dar destul de încăpăţânat. Are un caracter puternic, independent, adeseori dominant. Instinctul de pază, înnăscut, este foarte bine dezvoltat. Iubeşte mişcarea şi are nevoie de spaţiu.

– HS: Nu este deci un câine de apartament…
– CC: Categoric, nu! Este un foarte bun companion, ataşat familiei, dar nu foarte sociabil, manifestând reticenţă faţă de străini. Este destul de greu să-i câştigi încrederea şi prietenia.

– HS: Acesta este câinele… Dar stăpânul?
– CC: Ha, ha… Mai încăpăţânat decât carpatinul! Trebuie să fie energic, altfel nu va putea domina câinele!

– HS: Care sunt metodele potrivite pentru dresajul Carpatinului?
– CC: Pot fi folosite recompensele verbale, mângâierile şi mâncarea. Are un instinct de vânătoare redus, aşa că este prea puţin interesat de jucării, minge, etc. Răspunde destul de bine la comenzi, având o capacitate de învăţare medie. De fapt aceasta este impresia pe care o dă, pentru că, să nu uităm, este un încăpăţânat tenace. Dar în cele din urmă ...

– HS: Ştiu că există diferite tipuri de dresaj ...
– CC: Da. Pentru Carpatin merge foarte bine dresajul de disciplină şi cel de pază. Nu sunt potrivite agility, salvare, vânătoare, mondioring sau IPO. Pentru ultimele două, este necesară o muşcătură fermă. Câinele rămâne acolo, nu dă drumul … Carpatinul este un câine rustic şi are o tactică asemănătoare lupului: muşcă, sfâşie şi se retrage, pregătindu-se pentru un nou atac. În natură este o tactică mai eficientă, dar concursurile au regulile lor...

– HS: Toţi câinii pot fi dresaţi?
– CC: Da. Pot fi dresaţi şi este bine să cunoască un minimum de comenzi. Un dresaj de disciplină se începe la 5-6 luni. Câinele învaţă mersul la pas, comanda de interdicţie «nu!», precum şi celelalte: «şezi!», «culcat!», «aşteaptă!», «aici!», «liber!». Pentru pază se lucrează de la un an. Poate face pază de teritoriu sau de obiectiv, răspunzând la comenzile de «atac!», «lasă!», «aici!». Să nu uităm instinctul puternic de pază al Carpatinului! Sexul câinelui nu este important din acest punct de vedere.

– HS: Ce facem până la 5 luni ?
– CC: Mult, pentru că este o perioadă extrem de importantă! Câinele trebuie socializat, obişnuit cu oamenii, traficul, alţi câini, clădiri, diferite medii. Orice este nou poate fi folositor pentru dezvoltarea unui caracter echilibrat.

– HS: Pe când o demonstraţie de dresaj cu un Ciobănesc Românesc Carpatin?
– CC: Pregătesc actualmente o căţeluşă, de 8 luni, pe care sper să o pot prezenta la Dracula Dog Show – Romanian Open, Târgu-Mureş, 07.09.2008, Campionatul Naţional de Ciobăneşti Româneşti, Braşov, 12.10.2008 şi desigur, la Cluj în data de 16.11.2008 cu ocazia C.A.C.Derby-TC-Top Ten.
– HS: Vă dorim mult succes şi vă mulţumim pentru amabilitate!

umbraimag