background
umbra

ARTICOLE - CIOBANESC ROMANESC CARPATIN

Interviu cu domnul Banc Ionas
Butisca Alin: Bine v-am gasit, domnule Banc Ionas. O sa incep prin a va multumi pentru amabilitatea de a ne acorda acest interviu.
De cand cunoasteti carpatinul?
Banc Ionas: Ca si rasa, de aproximativ 25 de ani. De 12 ani sunt proprietar si crescator de carpatin si nu regret nicio clipa, dimpotriva, consider ca am facut cea mai buna alegere.

Butisca Alin: Ca si proprietar si crescator cu experienta de Ciobanesc Romanesc Carpatin, daca ar fi sa descrieti in cateva cuvinte carpatinul, cum ati face-o?
Banc Ionas: Carpatinul este un caine rezistent, foarte curajos, cu o mare dorinta de munca, foarte atent si devotat stapanului sau. Se preteaza foarte bine la paza turmelor si a gospodariilor.

Butisca Alin: Totodata, ca si proprietar de oi ati avut si aveti deosebitul privilegiu de a admira acesti magnifici caini, carpatinii, la lucru. Ne puteti spune o intamplare deosebita in care s-a evidentiat caracterul acestor caini?
Banc Ionas: Sunt mai multe. Intr-o iarna au umblat lupii foarte tare, fiind organizati intr-o haita de 6-7 lupi. Carpatinii au fost activi toata noaptea, zi de zi, fiind in permanenta alerta declansata de simtirea pradatorilor.
Degeaba le puneam seara de mancare carpatinilor ca nu se atingeau de ea. Daca nu le dadeam sa manance pana la orele 16, acestia nu mai veneau la mancare, fiind preocupati cu paza turmei si stateau flaminzi pina a doua zi.
Simtul datoriei la acesti caini este mai presus de durerea sau suferinta proprie.
In acea iarna, o femela de carpatin a fost prinsa de lupi, fiind ranita grav la piciorul din spate, avand o gaura destul de mare provocata de coltii lupilor, dar cu toate acestea, asa schioapa cum era se tinea de restul cainilor, aducandu-si aportul la paza turmei.

Butisca Alin: Domnule Banc Ionas, ce face carpatinul deosebit fata de alte rase de caini ciobanesti?
Banc Ionas: Energia foarte mare si tenacitate de care da dovada ii deosebesc fata de alti caini ciobanesti. Mirosul foarte fin, care ii permite sa ia in nari izul de fiara de la distanta mare avand astfel timp pentru a declansa alerta si a pregati in comun strategia de aparare a turmei. Carpatinii lucreaza fara cusur in echipa.
Este un caine extrem de curajos, atent, foarte vigilent si activ. Daca a simtit prezenta pradatorilor, toata noaptea nu doarme.

Butisca Alin:Cate oi aveti si cati caini le pazesc?
Banc Ionas: : Acuma, peste iarna am pastrat o turma de 300 de oi pe care le pazesc o echipa de 6 carpatini, 3 masculi si 3 femele.

Butisca Alin:: Lupii ai un simt ierarhic, avind un sef de haita, este valabila aceasta caracteristica in cazul carpatinilor?
Banc Ionas: Da, fiecare echipa de carpatini are un conducator. In cazul cainilor mei lider este un mascul de 2 ani "Aspru" care a preluat sefia in vara aceasta de la celalalt mascul in varsta de 4 ani. Uneori preluarea conducerii se face fara lupte acerbe, atunci cand masculul mai batrin este constient de puterea superioara a candidatului. Dar in schimb am avut probleme cu Aspru si cu fratele sau Arin care s-au luptat o noapte intreaga. S-a lasat cu varsare de sange. In afara de rani minore, Arin avea o gaura mare in pulpa si isi rupsese varful caninului, care a ramas implantat in capul lui Aspru. Chiar daca a castigat Aspru, celalalt mascul a continuat in zilele urmatoare sa-l provoace. Mergea tot timpul inaintea lui, il astepta sa se apropie si isi arata coltii.
Aspru a ramas calm de fiecare data si doar se uita asa ciudat, superior la Arin, mai vrei? Nu ti-a ajuns?
Normal ca a trebuit sa-i despart si a ramas cel mai puternic, Aspru cu oile, pe Arin l-am dus la saivan, urmand ca ulterior sa-i gasesc un alt stapin, o alta locatie.
Nu puteam sa-i las sa se mai intalneasca pentru ca Arin e un mascul care nu cedeaza usor si ar fi incercat mereu sa preia conducerea. Asa ca, acum lider este Aspru care isi va pastra dominanta cat va fi in putere,dar va imbatrini si intretimp se va naste si creste un alt mascul, pui de al lui poate, care se va dovedi vrednic sa ocupe pozitia de lider in haita de carpatini.

Butisca Alin: Fac fata carpatinii la urs?
Banc Ionas: Da, o echipa de 2-3 carpatini alunga ursul.
Am vazut un asemenea caz intr-o toamna cand prunii au rodit intens, iar ursul a coborat in livada fiind atras de aroma acestora, prunele fiind considerate de urs o delicatesa.
Cainii au dat de urs si l-au inconjurat. S-au pravalit asupra lui si efectiv prindeau de el fara frica, cand unul cand celalat. Carpatinii se organizeaza singuri bine si hartuiesc ursul pina cand acesta cedeaza si pleaca.

Butisca Alin: Ce recomandati celor care isi doresc un caine pentru paza si protectie? Care considerati dumneavoastra ca ar fi cea mai buna alegere?
Banc Ionas: Recomandarea mea ar fi un carpatin. Nu este pretentios la mancare, perfect adaptat la conditiile climaterice si devine necrutator cu intrusii... paznicul perfect.

Butisca Alin: Domnule Banc Ionas, carpatinul este un caine de tip lupoid. Cum se remarca aceasta caracteristica a lui la lucru?
Banc Ionas: Fiind un lupoid, carpatinul nu este un caine greoi, este in miscare tot timpul, ceea ce ii ofera un avantaj cert, nasul sau foarte fin... deci mult mai ager.

Butisca Alin: Ce ne puteti spune in plus despre caracterul carpatinului?
Banc Ionas: Ciobanescul romanesc carpatin este un caine cu un caracter foarte echilibrat, iubeste mult copii, tolerandu-le acestora toate "rautatile". Si lucrul cel mai importatnt: NICIODATA NU ISI ABANDONEAZA ATRIBUTIUNILE.
Un caine care se adapteaza repede schimbarilor impuse. Chiar daca primavara se duc cu oameni straini in munte la pasunat cu oile, niciodata nu se intorc la culcusul cald de acasa, la mancarea mult mai buna de acolo, ci raman in slujba turmei, pe care o apara chiar cu pretul vietii.

Butisca Alin: In final, domnule Banc Ionas, o ultima intreabare: Cum vedeti in viitor carpatinul?
Banc Ionas: Acolo unde ii este locul, un caine in elita ciobanestilor de pretutindeni...

Butisca Alin: Domnule Banc Ioans, va multumesc pentru timpul acordat in numele iubitorilor de ciobanesc romanesc carpatin de pretutindeni, sper ca am adus acest caine mai aproape de inimile romanilor...
Banc Ionas: Placerea a fost de partea mea...

umbraimag