background
umbra

ISTORICUL RASEI - CIOBANESC ROMANESC CARPATIN

Pagina IV


carpatini
Poza veche, caine de oi, tip lupoid


Highslide JS
Contributiuni Standard Carpatin Mihai Mosandrei.
Highslide JS
Contributiuni Standard Carpatin Mihai Mosandrei.
Highslide JS
Contributiuni Standard Carpatin Mihai Mosandrei.
Highslide JS
Contributiuni Standard Carpatin Mihai Mosandrei.

Fara indoiala cred ca precizarile sunt de prisos, contributiunile aduse de Mihai Mosandrei sunt edificatoare.

Din nefericire al doilea razboi mondial puna capat preocuparii chinologilor romani si eforturile lor pentru definirea si omologarea cainelui national.

La fel si perioada comunista reprezinta un regres total, ba mai mult, ciobanescul romanesc carpatin este transformat in altceva, in ciuda bogatei sale istorii.

Cu enorma uimire sesizam ca in 1981, la Radauti, in ciuda tuturor dovezilor istorice privitoare la ciobanescul romanesc carpatin, acesta este transformat in caine de tip molossoid... ca singura argumentatie fiind existenta pe acele meleaguri a unor exemplare canine de acest tip.

Era evident ca dupa caderea regimului comunist, in 1989, lucrurile se vor schimba, accesul la informatie devine liber, iar astfel in 1994 se gaseste la Biblioteca Nationala a Academiei din Bucuresti dovezile istoriei ciobanescului carpatin, standardele din 1934 si 1937, articolele domnilor Mihai Mosandrei si Dr. G. Moldoveanu, propriu zis certificatele de atestare ale rasei ciobanesc romanesc carpatin, inscrieri care vor la baza selectiei si actualului standard F.C.I 350, CIOBANESC ROMANESC CARPATIN.

Cu siguranta, atat domnul Mihai Mosandrei cat si Dr. G. Moldoveanu vor ocupa un loc aparte in istoria rasei ciobanesc romanesc carpatin, fiind primii care au consemnat, atribuind cainelui lupoid, de culoare sura, pe care il si descriu atat de bine, denumirea de carpatin si national, cat si cei care au continuat munca acestora.

Sunt adusi caini din toate zonele tarii: Mures, Dambovita, Bistrita, Arges, Suceava, etc si se incepe selectia rasei ciobanesc romanesc carpatin conform standardului din 1934, din grupul de initiativa amintim pe domnii: Vasile Turculet, Dorin Bilegan, apoi Vasile Bodea, Vasile Vostinar si altii.

Sunt organizate diverse pastorale pentru identificarea tipului corect si folosirea acestora pe mai departe in selectie, o parte din cheltuieli fiind asigurate de domnul Vasile Bodea.

Semnalul tras de acesti mari pasionati care isi propun renasterea cainelui national, conform dovezilor istorice, este urmat in scurt timp de entuziasti si crescatori din toata tara, astfel ca ia nastere in 29 martie 1998 a Clubului National al Crescatorilor de Caini de Rasa Ciobanesc Romanesc Carpatin - C.N.C.C.R.C.R.C.

Sigur ca si la ora respectiva erau grupuri si persoane care inca sustineau apartenenta carpatinului la grupa cainilor molossoizi.

Din pacate, in expozitiile din tara la vremea respectiva se putea remarca in ringul dedicat ciobanescului romanesc carpatin atat tipul corect, sur si lupoid, cat si exemplare baltate de tip molossoid, promovate de crescatorii din zona Bucovinei.

Aceasta situatie a durat pana in 2002 cand promotorii exemplarelor de tip molossoid au inteles ca acesti caini nu pot fi incadrati la rasa ciobanesc romanesc carpatin.

Un mare rol in in repararea acestei greseli il au arbitri intrernationali, domnul Kelemen Atilla si domnul Petru Muntean ca factori decizionali, precum si indarjirea taberei care sustinea adevarul istoric.

Sansa ciobanescului romanesc carpatin a fost din nou standardul din 1934, inscrierile domnilor Mihai Mosandrei si G. Moldoveanu, dovezi de necontestat ale istoriei cainelui national, cat si tenacitatea grupului de sustinatori ai adevarului istoric in fata carora tabara adversa avea sa se dea batuta, intelegand pana la urma ca se vorbeste de o alta rasa, alegand pentru cainele baltat de tip molossoid denumirea de ciobanesc de Bucovina, dupa arealul sau de formare.

Privitor la standardul ciobanescului romanesc carpatin, acesta a fost modificat si reactualizat in 1982, 1999 si 2001, de catre Asociatia Chinologica Romana. La 30 martie 2002, Comisia Tehnica a A.Ch.R. a adaptat standardul, in conformitate cu modelul propus de Federatia Chinologica Internationala. Dupa mai bine de 70 de ani de la primul proiect de standard al rasei, munca depusa de catre crescatori impatimiti reprezentati de catre Asociatia Chinologica Romana a fost incununata de succes, in iunie 2005, cand Federatia Chinologica Internationala a recunoscut ca rasa de sine statatoare Ciobanescul Romanesc Carpatin.

Azi carpatinul este din ce in ce mai cunoscut datorita muncii de promovare dusa de iubitori si crescatori din toata tara.

In final, doresc sa multumesc tuturor acelora care intr-un fel sau altul si-au adus contributia la formarea, prosperarea, promovarea si cresterea numerica a rasei ciobanesc carpatin. Pentru mine, orice roman care are in curtea sa un carpatin, este de admirat.

Alin Butisca.

linie
umbraimag