background
umbra

CIOBANESC ROMANESC CARPATIN - PEDIGREE

Ce este un pedigree?


Certificatul de origine sau Pedigree-ul cum mai este numit este certificatul de nastere al exemplarului canin. Acest act este eliberat de catre Cartea de Origine Romana, organism tehnic al Asociatiei Chinologice Romane (AChR). Eliberarea certificatului de origine se face pe baza unei Declaratii de Monta si Fatare (DMF) intocmita de catre reprezentantul asociatiei sau clubului din care face parte proprietarul femelei-mama puilor.

In Pedigree sunt inscrise urmatoarele date:

-numele cainelui (exemplu AMURG DIN STANA VLAHULUI, Amurg este numele masculului urmat de numele canisei din care provine, DIN STANA VLAHULUI, de exemplu)
-sexul,
-data nasterii,
-rasa,
-numarul de inregistrare in COR.

Ex. COR-A 3070-11/350, in care COR reprezinta Cartea de Origine Romana, litera A reprezinta registrul in care este inscris puiul.

In registrul A se inscriu exemplarele arbitrate cu genelogia cunoscuta pe minim 3 generatii, in registrul B puii cu genealogia partial cunoscuta, (de exemplu se cunoaste complet doar linia mamei, iar linia tatalui se cunoaste doar pina la bunici), iar in registrul C se inscriu exemplarele cu genealogia total necunoscuta. Daca un exemplar nu are pedigree, nu i se cunoaste originea, i se poate elibera un Certificat de Tipicitate pe baza calificativelor obtinute (minin 2 x Exc pt masculi si 2 x Foarte Bine pt femele).

3070 este numarul de inregistrare, numar care se poate tatua in urechea dreapta a exemplarului, 11 anul inregistrarii, adica 2011, iar 350 este numarul oficial al standardului rasei Ciobanesc Romanesc Carpatin, inregistrat la FCI.

Odata cu eliberarea Actului de origine, COR, completeaza si un Carnet de performanta pentru puiul respectiv. Atit Pedigree-ul cat si Carnetul de performanta se trimit catre asociatia sau clubul care a solicitat eliberarea actelor.

Crescatorul puiului este cel care inmaneaza actul de origine si carnetul de performanta noului proprietar.

In acest act de origine/pedigree este specificat numele si adresa crescatorului. Crescatorul este proprietarul femelei, cel care a obtinut puii.

In pedigree poate fi inscris numele proprietarului puiului, daca acesta se cunoaste la momentul completarii DMF.

Cea mai importanta informatie prezenta in pedigree este arborele genealogic al puiului, care merge in spate pe 4 generatii pina la stra-stra bunici, fiind trecute atit linia mamei cat si a tatalui puiului.

Deasupra numelor parintilor sunt trecute titlurile obtinute de catre acestia in expozitiile de frumusete organizate sub egida AChR, palmaresul pana la data respectiva. Ex. 5 X CAC - exemplarul a obtinut de 5 ori titlul de Caine Aptitudini Campion de frumusete, sau 2 X CACJ- exemplarul detine 2 titluri de Romania Prim Junior, sau RJCh- Campion Romania de Juniori, etc.

ATENTIE!

Singur act de origine recunoscut international este cel emis de catre COR, organismul tehnic al AChR.

Exista in Romania cluburi si organizatii care emit acte de origine NERECUNOSCUTE, nevalabile international. Nu va lasati pacaliti de prezenta pe aceste hartii a simbolurilor AChR sau FCI.

Singurul Pedigree valabil este acesta:

umbraimag