background
umbra

PUIUL DE CARPATIN

Puiul de carpatin, o achizitie ce merita protejata!


Dupa ce ati depasit momentul dificil al deciziei si porniti la drum sa aduceti acasa un pui de carpatin este recomandat sa mai reflectati cateva clipe.

Constientizati faptul ca deveniti proprietarul unui exemplar din cea mai veche rasa romaneasca. Desi puiul de carpatin mosteneste rezistenta si adaptabilitatea este bine sa preveniti problemele acestuia. Convetuirea in mediul urban (azi sunt mici diferentele dintre sat si oras) expune puiul de carpatin unor factori de risc. Pentru a evita neplacerile in cresterea puiului este indicat sa va ocupati din timp de conditiile de adapostire, hranire, miscare, socializare. Esential este sa asigurati puiului un spatiu cu expunere la soare pentru miscare si un spatiu acoperit, cu pardoseala uscata si pereti protectori, pentru a se feri de intemperii. Este de preferat ca spatiul destinat catelului sa fie delimitat prin garduri.

In privinta hranei merita sa procurati o cantitate mai mare din sortimentele pupy sau junior. In acest fel veti asigura o alimentatie consistenta si constanta puiului. Daca va propuneti sa oferiti puiului alimentele sau resturile bucatariei dumneavoastra va asumati si riscuri. Rezistati totusi tentatiei mai ales in privinta oaselor de pasare sau de peste, dulciurilor , condimentelor sau sarii. Folositi cerealele, legumele, ouale, lactatele, carnea cu conditia sa fie bine fierte. Pentru ca puiul sa creasca viguros se pot da in hrana si cantitati mici (100g) de ficat crud, galbenus de ou crud,morcov ras crud, branza proaspata nesarata. Nu sunt de neglijat nici cojile de ou si taratele de grau care contin minerale si fibre. Orezul fiert impreuna cu graimile din lapte sau carne este foarte bun. Suplimentele vitamino-minerale sunt necesare mai ales dupa perioadele cu innorari accentuate care au durat cateva zile si puiul nu a beneficiat de soare.

Socializarea puiului este un proces indelungat si se continua cu educatia si dresajul. Va recomand sa va ganditi si la acest aspect. Pentru inceput este suficient ca puiul sa aiba vizibilitate si chiar acces la toti membrii familiei (cu exceptia celor foarte mici). Esential este ca puiul sa se ataseze de cineva. Daca nu mai aveti si alti caini este necesar sa va jucati cu el.

Am lasat pentru final cateva recomandari privind tratamentele si igiena puiului pentru a fi bine retinute. In primul rand vaccinarea. Cereti crescatorului dovada vacinarii,carnetul de sanatate al puiului. Daca nu dispune de acesta este bine sa treceti pe la veterinar inainte de a duce puiul acasa. Retineti ca vacinarea puiului in primele 3 luni de viata este foarte importanta. In aceasta perioada vacinarea se face progresiv, crescand valentele (P- la 35 zile; DP-la 50 zile si DHP-la 90) urmand ca la varsta de 6 luni sa vacinul sa contina si o componenta rabica (DHP-R ). Un amanunt important este evitarea stressului in perioada premergatoare cat si dupa vacinare. Nu luati catelul din cuib daca de la vaccinare nu a trecut macar o saptamana. Nu revaccinati catelul daca de la sosirea in noul camin nu a trecut minim o saptamana. Transportul si mutarea in alt spatiu sun factori stresanti pentru catel care pot anula uneori efectul vaccinului.

Deparazitarea interna se poate face si odata cu vacinarea, preferabil lunar pana la 4-6 luni.

Deparazitarea externa estre strans legata conditiile de igiena a cainelui. Daca spatiul destinat puiului a fost anterior locuit de alt caine este necesar sa faceti o buna dezinfectie si dezinsectie. In nici un caz nu veti aduce in acest spatiu un pui ne vaccinat sau neprotejat contra parazitilor externi pentru ca risca sa devina gazda receptiva la boli. Imbaierea puiului este rareori necesara. Este preferabil sa il periati saptamanl si sa aplicati o substanta antiparazitara sub forma de pudra . Colierele, pipeta-spot si spray-urile antiparazitare au efect de lunga durata(1-3 luni).

Va doresc succes!

Med. vet Dr. Cortez Mihai
umbraimag