background
umbra

CIOBANESC ROMANESC CARPATIN - CRESTERE

E greu de crescut un carpatin?


Nu este o rasa greu de crescut, dar trebuie sa tinem cont de cateva reguli.

Odata cu achizitionarea unui pui trebuie facuta o vizita la medicul veterinar care ii va face un control si ii va intocmi calendarul de vaccinari si deparazitari care trebuie respectat cu strictete.

Carpatinul este un caine de talie mare, iar puii au un ritm de crestere foarte rapid, de aceea in perioada de crestere trebuie sa ii asiguram o hrana adecvata varstei si taliei daca se poate o hrana industriala de calitate. La indicatiile medicului veterinar i se vor administra suplimente de calciu si vitamine pentru o dezvoltare corecta a scheletului si a dentitiei.

Foarte importanta in perioda de crestere, dar si la maturitate,pe langa cele mentionate mai sus, este miscarea care ajuta la o dezvoltare armonioasa, atat fizica cat si psihica a cainelui. Ar fi ideal daca i s-ar asigura un spatiu mai mare pentru a face miscare, de exemplu o curte spatioasa sau daca va ajunge paznicul unei gospodarii mari,a unei turme de oi sau cirezi de vite,cainele se va simti cu adevarat in arealul sau. NU ESTE UN CAINE DE APARTAMENT. Fiind un caine ciobanesc, rezista foarte bine la temperaturile scazute preferandu-le in schimbul celor ridicate. Este suficient daca ii asigurati o cusca normala.

De asemenea un lucru foarte important este intretinerea robei (a parului). Roba carpatinului este formata din doua "straturi":subparul care este dens si moale iar parul tector care este aspru,des si drept. Parul este abundent pe tot corpul exceptand capul si fetele anterioare ale membrelor unde parul este scurt. In periodele de naparlire sunt necesare 2-3 periaje pe saptamana iar in rest un periaj saptamanal este suficient.

Carpatinul este un paznic inascut fara a fi nevoie sa i se faca un dresaj in acest sens.

Fiind un caine rustic, nu este pretentios la mancare si nu necesita ingrijiri speciale.

Mai multe detalii despre cresterea puiului de carpatin se pot gasi in articolul domnului doctor veterinar Mihail Cortez, articol pe care il gasiti AICI.

Alin Butisca

umbraimag